Ännu ett gammalt kapitel

De säger att efter viss tid kan vi spegla oss i varandra. Vana reflektioner som kastar ljuset tillbaka, bekanta drag som båda delar.

Nu står du framför mig som så många gånger förut. Mina ögon söker förtvivlat efter något att känna igen. Den mjuka blicken som alltid förstår och mungiporna som sakta letar sig utåt uppåt. Nu? Jag vill till ytan som alltid glittrar lite krusig. Aldrig mörk, blankt stilla. Aldrig hotfull.

Jag känner inte igen dig.

Insikten kväver mig nästan och hjärtat rusar bortom förnuft. Jag känner inte igen dig. Han som är min hade stått stolt, stark med rak rygg för att hålla det som riskerar att falla. Han hade aldrig släppt taget om det vacklande, kämpande. Sällsynta tårar smälte alltid hans murar av is. Ord nådde alltid fram till sist.

Du känner inte mig.

Om du hade gjort det hade du förstått att jag inte överlever tröstlös kamp innanför egna linjer. Då skulle du veta att allt som är hårt med mig är lögner, skydd, skottsäkra västar för att klara nästa strid. Att känna är att veta är att stanna. Inte svika. Inte stänga ute. Din sida är min och min sida är din. Det var ju så vi sa. Om jag bara kunde skrika och slänga mig framför dina fötter, precis som i böckerna sväva på hjältearmar när du lyfter mig upp för att ta oss hem. Om jag bara kunde vädja fram din respekt.

Jag känner mig.

Jag kommer att stänga dörren bakom mig när jag lämnar det som plötsligt är främmande, utan att vända tillbaka. Feg och rädd. Jag kommer att gå med vetskapen om att det närmaste som finns kan vara längst därborta när jag glömmer att hålla fast. Jag kommer att tappa taget många gånger och jag kommer att famla i ljus och mörker, dagar och nätter innan jag finner handen som alltid finns kvar nära även när krafterna inte räcker till att hålla i. Den fanns där hela tiden, väntande, värmande.

Men det vet jag inte när jag är ensam, på väg, bara 17 år.

Jag känner inte dig.

Och du fick aldrig lära känna mig.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s