Brösten och karriären

Tittar in på Anna Hibbs blogg och hamnar mitt i en storm kring jämställdhet, kvinnlighet och oenighet.

Anna har tydligen uttryckt sig lite onyanserat i frågan “om den här jäkla jämställdheten” och får naturligtvis mer eller mindre uttalade feminister emot sig.

Anna menar i slutänden att “kvinnor måste få vara kvinnor, bli uppvaktade, sätta sig på utdragna stolar och ändå bli respekterade yrkesmässigt och privat.” Kortfattat. Hon hävdar också att kvinnor per definition är annorlunda som ledare än männen. Mer måna om balans, bättre på kommunikation och känsligare på flera plan. Typ så. I en mening konstaterar hon att “det måste skapas fler chefspositioner för kvinnor, utan att vi ska behöva vara som männen för det”.

Nu riskerar det här inlägget att bli evighetslångt. Jag hinner inte peka ut allt det jag anser rätt och fel i texten och debatten ovan. Men jag kan säga såhär:

Tänk om vi skulle ta och lära väl valda delar av männen istället, de har ju ändå många decennier av lärdomar att suga åt sig av, från den tiden kvinnans plats var i hemmet.

De håller till exempel ihop. Oftare. Utan att analysera ihjäl sig över personliga olikheter skapar de nätverk som bygger yrkesmässig framgång.

De biter ihop och morskar upp sig när det behövs. Oftare. Utan att bli kallade (det vedervärdiga) ordet bitch när det vankas tuffa beslut eller förhandlingar. De skiljer på sak och känsla. När det behövs.

De bloggar inte (så ofta) om att det borde skapas fler chefspositioner för kvinnor, utan lägger (oftare) tid på att sträva dit med mer kraftfulla verktyg.

Slutligen lägger de inte (så ofta) upp sexuellt ångande bilder på sig själv i samma kontext som frågorna om makt och medel drivs, för det skulle göra det så satans svårt för deras medbröder att bli tagna på allvar i styrelserummet, när bilden av en bar bringa eller flashad penis ligger fastetsad på näthinnan.

Vill man vara med i leken får man leken tåla. Och innan man kan bryta väl valda regler måste man fatta hur de fungerar.


Bild lånad från Annas blogg. Som jag läser och reflekterar kring en hel del. I det här specifika fallet tycker vi dock väldigt olika. Som ni förstår.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s