Alldeles ljust i mörkret

När Enskede slocknar kunde timingen inte vara värre. Ute är det 16 grader kallt och midvintermörkt. Själv är jag ensam med båda barnen. Snart hemma i ett hus utan el, utan ljus eller värme. Vi har inte ätit, mobilen är nere på rött och datorn så viktig för kvällens skrivande ligger batterilös obrukbar i väskan vid min sida.

Det är kolsvart när vi går över Enskedefältet. Inifrån husen syns ibland små lågor från stearinljus, men inga julstjärnor, inga spislampor, inga gatlyktor utanför som lyser upp. Det är spöklikt och imponerande. Tyst. Stilla. Bilar från ingenstans kryper fram i mörkret. Siluetter av föräldrar med barn gåendes sakta efter vägen.

Hemma finns blockljus som får kvällen att fungera. Sprider sitt sken när dottern behöver besöka toaletten. Leder oss fram till skåpet med filtar och täcken. Det blir en oviss väntan. Ingenting mot riktiga problem, men en utmaning när treåringen är rädd och sjuåringen fryser. Så beroende av bekvämligheter vi är ändå.

Plötsligt ett sken av billjus utanför. Och så en upplyst mobilskärm som vinkar åt vårt håll. Sekunderna senare hörs från hallen; “hoho, jag är här för att rädda er nu!”.

Och så sitter vi ihopklämda skrattande i bil med extra hög rumpvärme bland extra goda vänner. Några gator bort har strömavbrottet inte nått, och vi får pasta med köttfärssås medan braskaminen sprakar. Hemma hos dem råder inget mörker. Vi får plats i det varma.

Det sägs att Sverige är kallt och egoistiskt. När mörkret tar över får du vandra ensam. Den som myntade den sanningen kan aldrig ha träffat Kajsa E. Så annorlunda allt hade varit.

Advertisements

One thought on “Alldeles ljust i mörkret

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s