I betraktarens öga

Jag ser på dokumentären om engelska modellen Katie.


Vid ca 25 års ålder träffade hon en man som vägrade ge upp kampen om att göra henne till hans egendom. Det räckte inte med 8 timmars övergrepp där hon hölls inlåst på ett hotellrum men till sist lyckades fly. Några dagar senare skickade han en annan man för att följa henne på Londons gator, där förövaren slutligen kastade en mugg frätande syra i hennes ansikte. 109 operationer senare kämpar Katie nu för att få tillbaka synen på sitt vänstra öga. Efter attacken kunde hon varken röra ansiktet, se, äta eller kommunicera via tal. Hennes tidigare utseende förintades på några sekunder.

En tidigare dokumentär om Katie döptes i Sverige till “stulen skönhet”. Jag är inte trög och förstår syftet. Men det upprör mig ändå.

Sociala medier svämmar över av “titta på mig”-bilder där folk visar upp vackra, så kallade perfekta, ansikten och vältränade kroppar. Det applåderar jag. Fritt fram att vara stolt och tycka att vi duger. Heja!

Men. Det fula ligger så nära inpå; att sätta sig över någon annan. Att jämföra. Att värdera något framför något annat. Det skaver och irriterar, när någon ska vinna och någon förlora.

I en träningsblogg (som jag vanligen gillar) läste jag nyligen att tränaren berömde en av sina elever: “Nu kan hon ha bikini igen”. Kunde hon inte det innan? Vem bestämde det? Gjorde några kilon runt magen att hon bestämt måste bära vissa kläder?

Det hävdelsebehov som skiljer inspirerande stolthet från förfulande skryt, det kommer naturligtvis från någonstans och borde inte uppröra. Allt har en förklaring och den är olika från fall till fall. Men när det anses som fult att säga till sina barn att de är fina så är det inte faktumet i sig som orsakar moralpanik, utan den uppfattade värderingen i yta kontra innehåll.

Det jag vill komma till att det finns så mycket vackert i världen. Sådant som är värt att notera, kommentera. Att fästa blicken vid. Hellre än att låtsas som motsatsen bör vi komma ihåg att aldrig jämföra x med y, aldrig före och efter, aldrig yta med innehåll.

Katie blev berövad sitt tidigare utseende och felfri syn. Men det ingen lyckades stjäla är hennes slående vackra ansikte och glimrande utstrålning.

Skönhet finns överallt. Nåde oss om vi glömmer att se den för precis vad den är.

Unik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s