Tack farmor

När jag och min lillebror var små hälsade vi på farmor och farfar varje vecka. Varje.

Söndag efter söndag satt vi på träsoffan i köket i den lilla lägenheten på Haga som luktade mat. I sovrummet fick vi inte vara och i vardagsrummet fanns bara ett litet loppspel i plast att leka med på den tjocka mattan under vardagsrumsbordet. Allt annat stökade ner.

Så vi satt sida vid sida i köket. Sög på varsin polkagris, det var en dödssynd att tugga. Funderade på hur tokiga radioapparater från 50-talet såg ut, och svarade lydigt på tilltal.

“Snart är vi nog döda” sa farmor alltid. Till saken hör att de var ganska gamla. Till saken hör också att de levde väldigt länge sen. Men söndag efter söndag, år efter år, påtalade de i närvaro av sin egen son (vår pappa) och två små barnbarn att det kanske inte blir någon mer jul eller några födelsedagar, för snart är de döda och det blir ju tråkigt och oj oj och oj.

Jag förstod det redan då. För det första att det blir en väldigt nattsvart tillvaro, den där det värsta alltid får överskugga det vackra. Men också att hon faktiskt kunde ha rätt. Ingen vet ju vad som kommer sen.

Så man får tacka för lärdomen. För präglingen.

Man får tacka för insikten om att det bästa som finns är här och nu. Att leva, att känna. Att göra det som känns rätt och inte bry sig så värst mycket om vad andra ska tycka om det. Att låta saker och ting få förklara sig själva.

Utan farmors ord kanske jag hade behövt tuffare läxor för att komma till insikt. Nu har den alltid funnits där. Tack Signe för förmågan att se det stora i det lilla. Att stanna i ett ögonblick. Tack för att min sons läxläsning och min dotters nyduschade clownerier aldrig nånsin blir något jobbigt som bara vill spolas förbi.

Vi vet ju aldrig vad som händer imorgon.

Men det är väldigt synd att slösa bort nuet genom att grubbla över det.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s