Ännu mer kropp

Så har det pratats om ännu ett nätuppror i veckan. Denna gång om modiga brudar som reagerar mot reklamens retuscherade fejkbilder av kvinnokroppen, och därför nu visar bilder och filmer av sig själva på sociala medier. Allt under parollen “en helt vanlig tjejkropp”.

Syftet är gott förstås, det ska icke kastas i skugga.

Men bismaken ändå fadd.

Än en gång blir tjejer = kropp. Än en gång ges scenen till dem som vågar visa hela världen att här är JAG, och inte till dem som i det tysta bantar, kräks, skär och kvävs under komplex. Komplex som aldrig borde få finnas eftersom att alla är unika.

Alla tjejkroppar är en helt unik tjejkropp.

Den som tycker att magen är för stor eller smal, att benen är för runda eller tunna – den publicerar inte en avklädd video på internet. Nej, den jämför i det tysta och lider under rösten av sin egen otillräcklighet.

Därför blir upproret till en suck i mina öron. De modiga tar ton och de tvekande tystnar. Fortfarande med känslan av att just den egna kroppen inte tål att visas upp, trots att alla andra tycks våga.

Den som vill se en alldeles unik tjejkropp i verkliga livet kan bege sig till ett badhus, en badstrand eller en arena där idrott utövas i shorts och t-shirt. Där kryllar det av kroppar stora som små, breda som tunna, lena och håriga. Kroppar som inte skriker SE MIG! utan kommer till användning, starka, produktiva.

Och vad reklamen anbelangar, så tycker jag att alla bilder som med datorns hjälp polerats till storleksändringar och större ingrepp (större än puts av missprydande finne i fejset) ska märkas med “retusch” som liten stämpel i bilden.

Precis som på cigarettpaketen, med “rökning dödar”.

För se, det gör totalt påhittade ideal också.

20140321-063527.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s