Motsatt effekt

Det är skrämmande och intressant det här med den eskalerande diskussionen om allt hat och alla nedsättande kommentarer gentemot både grupper och individer. Inlägg och artiklar som vill bekämpa problemet, blir istället en del av detsamma med svidande anklagelser åt annat håll, och ännu fler hårda ord som flyger. Nyligen läste jag om någon som vill råda bot, och föreslog att skolan ska göra mer. Funktionella plåster, på väl diagnosticerade fullt blödande sår då kanske?

Är det istället så långsökt att tro att mer kärlek och konsekvent uppfostran är den enda vettiga vägen? Att bemöta problemet innan det uppstår. Att älska så mycket, så gränslöst och så översvämmande att det inte ter sig hotfullt att sätta ramar och säga nej när det behövs. Även till vuxna, även till sig själv.

Vi är så rädda för att verka varma, mjuka och sårbara, men vi klagar samtidigt på den tilltagande hårdheten i samhället. Syns inte sambandet? Alla ska ju vara sin egen lyckas smed. Det ses nuförtiden som en svaghet att blotta tillfällig osäkerhet, och “vi” tycker att den som visar tacksamhet över tillvaron ska knipa käft och uppbringa lite sunt kritiskt tänkande istället… För mig håller inte resonemanget, det blir en sköld av illusioner som få människor orkar bära.

Jag har aldrig varit den coolaste tjejen i stan. Jag vet inte vad som är rätt eller fel alla gånger. Men jag vet att när jag droppade garden och vågade släppa fram den glada, töntiga, tacksamma och i livet förälskade insida som alltid funnits där, så kändes tillvaron varken så taggig eller hotfull längre. Alla människor är olika. Vem som tycker si eller så om ditt eller datt är inte alltid det viktigaste. Att våga värna om värmen och medmänskligheten är inget vi kommer att lära oss själva, någon annan vuxen eller våra barn genom hårda inlägg i väl valda medier. Bara genom att visa ännu mer värme, empati och kärlek, kan vi få den att växa sig så stark att ogräset självdör av syrebrist.

Ville bara säga det.

20141105-182616-66376410.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s