Alla andra, utom jag?

Jag antar att du inte missat hyllningarna av Cindy Crawfords oretuschade bildsläpp från en magasinplåtning som gjordes för ett par år sedan. Bilderna är äkta och kvinnan skitsnygg.

Hon är en hjälte!, utropas det i sociala medier. Underförstått för att hon har skrynklor på magen, gropar i låren och vågar blotta hud fast hon snart är 50 år fyllda.

Problemet är delvis att bilderna i dess autentiska form inte var tänkta att se dagens ljus. (OM det inte handlar om en PR-strategi förstås.) Cindy skulle fixas i Photan, och det borde ta udden av det “modiga tilltag” som hon nu hyllas för.

Men problemet är än mer att moralkakorna serverades på helt andra fat när hon var “ung och på ytan perfekt”. Då som nu ekar bitterhetens vassa skall när någon, med eller utan resurser för att hjälpa naturen på traven, visar tillgångarna efter egna önskemål. Vi är så snabba att döma (var)andra samtidigt som vi i hemlighet fluffar upp, plattar till, förstärker och drömmer om förändring. Vi förväntar oss av andra det vi inte är beredda att gå i bräschen för själva.

Människan har en möjlighet, vi kan försöka att uppnå lycka. Och vi kan välja att bygga (var)andra i sökandet efter det som ger oss kraft, glädje och mod att vara dem vi är eller vill bli ännu mer. Utvecklingen går framåt, inte bakåt, och medan vissa skadliga “ideal” ska bekämpas med alla medel är vissa här för att stanna.

Skönhet provocerar och har alltid gjort. Humor imponerar och drivkraft attraherar. Intelligens respekteras och allmänbildning kategoriseras i olika fack. Många har något, få har allt. Den ena lyckligare eller mer trasig inuti än den andre. Ofta syns det ingenting om detta utanpå, alls, överhuvudtaget.

Vi måste sluta att rikta taggarna utåt för att slippa bitterheten som frodas och tär där inuti. Om du vill kasta kläderna, så kasta kläderna! Gå stolt på stranden, stark i din egen övertygelse. Men döm inte dem som döljer kroppen i badlakan och letar efter modet att följa i dina spår. Det kommer inte att hittas i ännu en samhällstrend, utan mer troligt i mognaden och prioriteringarna hos det egna jaget. Det måste få ta den tid det tar.

På samma sätt ska ingen skaka på huvudet åt den (hon eller hen) som lagt tusentals timmar på gymet och väljer att visa resultaten i tanga och tråd. Det är (förhoppningsvis) inte bara ett resultat av yttre press utan också inre kraft, och kanske går det över om några år eller så är det så att passionen och kroppsfixeringen består. Vad rör det väl någon annan än den (hon eller hen) som vågar sin väg ner mot vattnet nästan naken?

Låt bli att döma så snabbt. Strunta i föreställningen om att samhället eller “alla andra” ska bidra med något annat än det du själv kan tillföra. Dansa lycklig i din egen kropp, medveten om att så som du behandlar dig själv kan du också dela med dig till andra. Begränsa inte, tillåt istället. Ha ingen övertro på perfektion och 100% genomtänkta vägval, för vem kan gå genom tillvaron så? Gläds med livet och att du får vara här, i precis den skepnad du har eller vill sträva mot.

Det är vår fulla rätt att kritisera. Och att stämma in i hyllningskörer på sociala forum. Det vore bara så förlösande skönt om vi någon gång allihopa kunde rikta blickarna inåt hemåt för en sekund, innan meningarna smattrar utåt mot smartphonens platta tangenter.

Cindy är ett unikum av skönhet. Då som nu. Nu som då. Och åren de fortsätter gå. Jag duger, du duger, vi är vackra och fria så som vi är. Vi behöver inte förfula världen med pikar och kritik som gör livet snävare för många eller endaste en människa omkring oss. Vi behöver inte föreställa oss att vi är så mycket bättre att vi äger rätt att kalla andra för sämre. Låt bara folk få vara så härliga som de vill.

20150217-090536-32736558.jpg

20150217-090536-32736611.jpg

20150217-090536-32736463.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s