Bilden av en förebild

Igår på en träff med ett av nätverken jag är med i, diskuterades temat kvinnliga förebilder frenetiskt.

Jag, och många med mig, hade svårt att särskilja någon som fullt ut personifierar allt. Det är lättare att handplocka egenskaper eller åstadkommanden från flera olika och mixa efter unikt recept, än att sätta den färdiga drottningkronan på en enda kvinnas huvud.

Vi pratade vidare om hur omöjligt det är att imponeras av någon som nått långt, men skalat bort viktiga lager av sig själv på vägen. Eller hur respekten faller när duktiga kvinnor i näringslivet till sist vässar armbågarna till sårande spjut mot omvärlden, och verkar spela mer på tuff fasad och hård hud, än tryggheten i att vara snäll trots status.

Så på vägen hem kom jag på mig själv med att tänka på Spice Girls.

Eller Victoria Beckham närmare bestämt.

Hur hon bespottad och förlöjligad lade scenläderdräkten på hyllan. Hur hon förlät otroheten och höll ihop familjen. Hur hon kämpar i det tysta mot offentliga påhopp och bilden av en gravallvarlig stenstod. Och nu har klivit fram ur Davids skugga, etablerat sitt premiumvarumärke inom mode, levandegjort den dröm som andra förminskade och går genom den paparazzikantade vardagen med huvet högt och egenvärdet allt starkare strålande, ofta med någon i familjen på max en armlängds avstånd.

Det är inte så att hon valde mellan “mamma” eller hårt modejobb. Det är inte så att hon aldrig mött en motgång. Eller stannade vid att nöja sig med den (tveksamma) status och (starka) ekonomi som åren som popstjärna gav. Nej, hon tycks fortsätta sträva och fortsätta vilja, och är hon bara lycklig och kunde bjuda på ett gapflabb nån gång, så skulle hon nog kunna anses som en av de förebilder jag helst inspireras av.

20150311-182751-66471079.jpg

20150311-182813-66493109.jpg

20150311-182829-66509365.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s