Hur har ni mage att…

Oookay, here we go again. 

Blondinbella lägger (igen) upp en bikinibild post förlossning, och blir (igen) bedömd, hyllad och hatad för både tilltaget och dagsformen.

Många applåderar hennes naturlighet och lyfter hennes förebildsegenskaper till skyarna. Själv skriver hon att hon inte kunde bry sig mindre om magens storlek eller kroppens form, “hon vill bara bada och orkar inte med journalister som ska skriva om kvinnokroppen”.

Märkligt ändå. När jag och mina vänner “bara vill bada” publicerar vi inte bikinibilder på oss själva i forum som har långt över 200 000 läsare. Inklusive journalister. Om man bara vill bada, då badar man. Kanske mest troligt utan kameraman i närheten. 

Vill man väcka debatt, så gör man det i väl valda inlägg.

Vill man slå ett slag för kvinnokroppen och dess duglighet i alla former och storlekar, så vet man förmodligen precis hur det ska göras.

Men hur gör man, om man en gång för alla vill hävda att den förbannade-älskade-funktionella-fenomenala-praktiska-fina-förjäkliga kvinnokroppen inte ska behöva bedömas i NÅGON form. Rund är inte bättre än smal. Stark är inte bättre än skral. Magrutor ska applåderas lika mycket som valkar, så länge det är innehavarens val!

Låt alla göra, vara, se ut som de VILL. Lägg inga värden i vad som är mest accepterat eller politiskt korrekt. Låt den som tränar för ytans skull, få träna för ytans skull. Låt den som älskar sin storlek få göra det utan att behöva förklara varför.

En kropp är en kropp är en kropp. Antingen något som bara finns där, hänger med i slit och släng. Eller något som tränas, moduleras och fixas med för att den som bor i kroppen fått för sig att det är viktigt eller värdefullt att lägga tid på.

Poängen min är, att kroppshets och press utifrån a-n-d-r-a än en själv, inte minskar för att vi hittar ett betygssystem även för olikheter. Utan friheten kommer när vi skrotar betygssystemet helt och hållet.

Låt Blondinbella bada så mycket hon vill. Låt Charlotte Perelli skriva böcker om snabbaste vägen till superform efter graviditet. INGEN annan än du bestämmer över din yta och vad du vill inspireras av, och ingen ska gradera dina val.

Vi ska inte behöva stå på murarna och skrika hur stolta vi är över våra 50, 70, 100 eller 170 kilo. Alla ska vi kunna känna stolthet, alltid, utan jämförelse med andra. Vägen dit är inte att säga åt alla andra att sluta ta plats. Eller att en rundare och tålmodigare person är mer värd än en som mer hetsigt jagar önskad form. 

Vi måste omedelbart allihopa förstå att vi alla har en rättmätig och unik plats för våra utseenden i den här världen. Oavsett om den är digital, social eller IRL. 

Det är ditt val. Ingen annans.

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s