Kropps-stopp!

Den tystnar aldrig, debatten om “mammakroppen” specifikt och kvinnokroppen generellt.

Just nu har den snarare nått orkanstyrka i de sociala medierna, där alla tycks ha en åsikt och flera vill skrika med den högsta rösten. Jag tror att det är bortkastat, skriken gör de nyblivna mammorna bara hesa, för här finns inga rätt och inga fel. Utom felet att tro att det finns ett rätt!

Någon klagar över pressen utifrån, att det känns som att hon måste träna varje dag för att duga som spädbarnsmamma idag. En annan pratar om sina gymbesök men inte så ofta som hon vill, eftersom hon kritiseras för att skapa stress för andra i sin efterlängtadevärld av vikter och resultat.

Mammorna är inte kärnan i det här, tror jag. Inte mammaskapet heller. Obalansen uppstår eftersom vi är kvinnor och när vi agerar så stannar det aldrig vid oss som individer, utan vi “ska” också vara förebilder för andra kvinnor, barn och människor i samma situation som oss själva. 

För att ta ett exempel så kunde Företagspamp X fira framgång eller trösta sig själv i motgång med både majonnäs och viktuppgång. Väldigt få såg det som något annat än möjligen ett ohälsosamt val för Mr X själv. Inga vidare tolkningar om hans föräldraskap eller företagande gjordes utifrån hans kaloriintag, alkoholkonsumtion eller kroppsform. 

Jag har svårt att tro att den Företagsledande dottern Y skulle behandlas ur samma individperspektiv, om hon valde samma väg. Är tvärtom nästan säker på att hon skulle få bära ansvaret av en kollektiv förgrundsfigur och försvara sina val i ett betydligt bredare spektrum. 

Och symptomet visar sig nu extra destruktivt i de sociala mediernas mammaskapshörn.

Folk frågar om lov att få önska sig “sin gamla kropp” tillbaka. Folk ber om ursäkt för att de inte VILL träna. Jag tror att vi har blivit alldeles galna och behöver säga stopp! Nu. Genast.

Det är klart att vi får önska något annat, framåt eller tillbaka. Vi får lägga ut selfies om vi vill, eller välja att vägra dessa egofenomen livet ut. Vi får visa våra kroppar, dölja dem, eller jobba på deras förändring målmedvetet och inspirerat. Jag tror fan att vi får göra vad vi vill. Det är ju våra egna kroppar och vi är vuxna nog att ha ansvaret över dem. 

Vi behöver inte bära hela världens träningsbördor på våra axlar, oavsett hur starka eller svaga de för tillfället är.

Vi måste sluta ge varandra skulden för allt som går snett i dagens ideal. Vi måste sluta idealisera över huvud taget. Alla har ett ansvar, men ingen har ensamt ansvar för allt. Det måste få finnas en mer nyanserad verklighet där vi inte ber om ursäkt hela tiden!

Männen som tränar och Instagrammar, de inspirerar minsann. Kvinnorna däremot “sätter press”. Männen som går upp i vikt eller ned i fettprocent, får någon gliring. Kvinnorna ombeds tala för halva klotets kvinnliga befolkning utifrån valen de gör.

Om alla sköter sig själv och hjälps åt i den närmsta kretsen och familjen, då får den där rösten något att ta spjärn i. Om vi ger media fler ideal (alla!) och färre inkomstkällor i form av att köpa deras bantningstips eller smygtagna bildreportage på kändisars “BIKINIKROPPAR 2015” så påverkar vi på riktigt. Men att (an)klaga och gnälla på alla andra, som bovar i vad JAG själv kan/vill/borde göra – det är inte rätt sätt.

Ingen annan påverkar dig så som du. Ingen annan kan lägga på dig en känsla eller ett måste. Det är du och ingen annan som äger din kropp. Det är dina och ingen annans val vad du vill eller inte vill göra med den.

Det finns ingen låsning eller begränsning i det.

Tvärtom en av de största friheterna som finns.

Om vi bara fattar det nån gång.

Alla får göra som de vill. Och alla har ett ansvar. För sig själva i första hand. 

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s