Hoh hoe, finns det några snälla…

Det stormar och river i nöjesdebatten. Fast så förnöjsamt är inte ämnet. Samir eller någon-som-använt-Samirs-konto uppmanade följarna att tagga en h**a, och på bara en kort stund lydde 250 killar (?) uppmaningen. 250 tjejer vaknade till en inte så rolig morgon. Samir hoppade av sitt ambassadörsskap för Musikhjälpen och nu är det strid mellan olika vuxna läger för att ingen kan bestämma sig för vem som gjort mest fel.

Felet är väl delvis att så många missar ursprunget, kan jag tycka. Ett ord, en gång, det är definitivt ett för mycket. Ingen förtjänar att kallas hora! Punkt slut.

Men det måste producenterna av Paradise Hotel ha missat. Och programledarna. Och intervjuarna. Och deltagarna. Och redigerarna. Och tittarna.

I det populära programmet som Samir klivit ut från regnar det könsord och nedsättande formuleringar lika frekvent som julsånger på radion i december. Din jävla fitta, horunge, knulla också, ditt lilla luder… Orden sticker i ögonen, ber om ursäkt för det, men verkligheten kan inte förskönas om poängen ska fram. Såhär talar deltagarna till varandra, oavsett kön, och såhär tillåts alltså det mediala klimatet vara färg- och formsatt eftersom programmet vinner priser på TV-galor och digitalt.

Om vi vuxna verkligen vill säga stopp så finns det fler sätt än ett, tänker jag. Som femminutersfilmen “Snälla pappa”, till exempel. Se den!!

Den belyser problem och angriper det ifrån början. Inte så att jag förminskar det Samir  eller-hans-bekanta skrev på Instagram. Men om vi kräver snällhet och omtanke måste vi nog försöka visa hur man gör, inte spotta och stampa på den som begått ett misstag i takt med det klimat hen verkar i, och som så många viktiga personer tillåtit under så lång tid.

Behandla andra som du själv vill bli behandlad, känns som en relevant avslutning här. Att det ska vara så svårt ändå. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s