Rör inte sommarlovet! 

Kokar över av ilska inför moderaternas förslag om en extra skoltermin och kortare sommarlov. Detta för att “förbättra resultat och få upp antal undervisningstimmar”.

Ja, det är svårt att få ihop semesterveckorna så att de räcker till. Ja, det skapar v i s s press att fylla ut barnens lov med någorlunda spännande aktiviteter så att de inte såsar bort veckor med surfplattor och sånt.

Men nej, vi behöver ingen storebror som “löser” detta från sidan!

Jag kommer från en familj där varken de vuxnas semesterveckor eller plånböcker var outtömliga. Jag och brorsan fick tidigt lära oss hur micron funkade och hur mycket värt det var att spara enkronor för att ha råd med enklaste inträdet på stadens utebad. 

Och jag fattar att det långa sommarlovet härstammar från typ bondesamhället där barnen behövdes på åkrarna under den varma säsongen.

Men likväl bryter sommarlovet av det jobbiga skolåret, eller jobbåret, med ett hoppfullt skimmer. Långa varma lata dagar, även om det inte blir så i praktiken. Sverige hamnar i en slags sömnig dvala där tempot är lite lägre och leendena lite fler. Det får barnen att hoppas och planera, och kanske vuxna ännu mera. Det får oss att orka, denna grönskande hägring där mitt emellan juni och augusti. Oavsett hur verkligheten sedan blir eller pusslandet måste lira. Oavsett om det blir en pyttipanna av jobb och fritids och barnvakter och grabbsamverkan. Vi löser det. 

Pressen är så stor så stor, jag tror inte att någon blir vinnare om förslaget går igenom. Då står vi inför ett praktiskt helår med ännu mer fokus på RESULTAT, där barnen blir mer målsatta och där prestationsjägarna ännu mer utsatta.

Vi behöver inte kortare lov, vi behöver mer liv.

Att ni inte fattar det, blindstyren.

  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s