Bloggfrustrationen

Åh, ibland ifrågasätter jag mitt eget omdöme å det grövsta. Det senaste dygnet har jag lagt flera timmar på att följa en debatt i en stor mammablogg, kring ämnet genus och våra små.

Frustrationen får inget utlopp, att resonera i ett kommentarsfält är sällan produktivt.

Nu kliar det i min själ istället! 

I korta drag hävdar skribenten att hen vill visa en gullig bild på sin son, vars frisyr är mycket finare och bättre lämpad på en liten pojke så att han slipper citat “bli könad” av större barn och vuxna. Att typiska pojk-pojkar präglas och behandlas hårdare av samhället (som består av… just det, individer) om de kläs eller klipps i en stereotyp frisyr, och det är vårt ansvar som förändrar att ändra på det. Genom att pusha pojkarna mot ett mjukare sätt både inuti och utanpå. Så ungefär. I korta drag. 

Syftet är som vanligt gott.

Metoden retar skiten ur mig. 

Först och främst är tonen nedlåtande mot andra barn (och vuxna) som väljer citat “dörrvaktssnagg”, då det tydligen är både dåligt för jämställdheten och estetiskt undermåligt på samma gång. Vad hände med att behandla andra som du själv vill bli behandlad? Vad hände med att inte döma någon bara pga oliktänkande?

Second. Varför är utseendet det primära? En flicka ska kunna äga världen i kjol och klackar om hon vill. En tatuerad muskelman kan sova med teddybjörn och dansa balett! Varför ska utseendet forma in vår personlighet i en förväntad mall. Låt alla få blomma som de vill.

För det tredje. Lika för alla ska vara lika för alla. Nu känns det plötsligt som att våra små flickor bannas när de vill ha rosa tyllklänningar och pojkarna uppmuntras till tiaror, pasteller och blommigt. Föräldrar nästan slår sig på bröstet över att dottern minsann har pösiga pojkjeans eller pojken strumpbyxor med glitter på. Trots att vice versa hade varit “förlegat och unket”. Än en gång, låt alla ha på sig vad de vill! Låt alla njuta av svänget i en kjol eller känslan av ett par tighta slitna jeans. Strunt i om barnet i fråga har snopp eller snippa! Dra inte så stora växlar. Gör inte frågan en björntjänst genom att veva saken ett halvt varv för långt! 

Vi formar inte en bättre värld om vi låter ilska och förändringskraft tippa över till trångsynt elakhet. Då är vi lika illa som det vi kämpade emot från första början. Feminism och jämställdhet handlar INTE om att tjejer är bäst (citat från Spotifyraket juni 2016) utan att alla är bäst. Ingen tjej behöver tro att hon måste SE UT som en kille för att kunna ta plats och ingen pojke behöver gå runt i prinsessklänning för att kunna vara mjuk och medkännande. 

När vi vill förändra något, kan vi inte anpassa den utsatte efter rådande tryck – utan ge oss på det som trycker. Mina två söner och min dotter uppfostras inte olika, de får inte olika klädregler, inte skilda samtal.

Pojkarna och flickan får höra att i den här världen finns det både godhet och ondska, hinder och möjligheter, tårar och skratt. De får lära sig att stå upp för de svaga och aldrig döma någon efter storlek, färg eller annan yta. Jag säger inte att de alltid kommer att lyckas. Inte jag heller. Men hittills har det inte funnits någon anledning att prata med dem i enrum. De lånar varandras kläder. Delar varandras sporter. Använder samma språklig ton. De vet att de får springa snabbt, klättra högt, ta plats eller sitta tyst. De får lika många kramar. Samma reprimander. Samma nagelvård och tid hos frisören.

Vi ska inte tro att vi skapar ett jämställt samhälle genom att trycka ner de som en gång stod ovanför. Vårt ansvar är att lyfta alla till samma nivåer. Annars är vi skitdåliga förebilder.

Hur vi än väljer vårt smink eller snagg för dagen.

  

Advertisements

One thought on “Bloggfrustrationen

  1. Du är fantastisk! Tack för formuleringen av det jag känner men inte kunnat nå fram till i orden.. Kram!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s