Barn- eller vuxenvilja

Jag har en (ok, ett par) funderingar kring luciadebatten som pågår runt Åhléns kommunikation. Jag vill INTE trampa några tår eller strössla ogrundad kritik. Bara få ordning på tankar och känslor. 

Det jag funderar på är när den senaste tidens stormar kring luttrade profiler i sociala medier hörts så mycket och lett till så skarpa motkampanjer för att stävja det vidriga hatet som 20-åringarna inte orkar bära, är det då rätt att ett barn ska ställas i fokus för vuxnas vidrigheter? 

Så som jag tänker (utan att tro att jag sitter på en objektiv sanning) landar jag i att mina barn i samma ålder, deras vänner och bekanta i olika skal och förpackningar, a l d r i g skulle kasta hat mot någon kompis pga hudfärg. Barnen “lär” av de vuxna. Om det här lussandet hade skett i en lågstadieklass någonstans, kanske barnen hade fnissat lite förläget åt om en grabb vill vara lucia för det känns något ovant, medan färgen för dem är irrelevant. 
Ska vi kommunikatörer då tvinga barnen att möta vuxenvärlden så abrupt och filterlöst, även om det är familjens vilja? Ska de ställas upp på Flashback och debattsidor utan att ha fått härda sitt sinne genom tonår och lärdomar? Är det barnets vilja att stå längst fram i debatten, och vilket ansvar har familj eller varumärken (eller båda) att säga nej. Omtanke framför syfte, kanske. 

Rötägg och svin har alltid funnits, kommer alltid att finnas. Problem uppstår när medierna får det att låta som verkligheten är den fulaste av alla, trots att balansen ser annorlunda ut egentligen. Hatarna borde inte få en enda rubrik, media måste kväva dem med sin makt att ignorera. 

Nu. Framsidor och öppen debatt kring ett barns önskan att få vara precis den hen är… Självklart om det är barnets vilja. Självklart om barnet upplevde det som ett problem redan innan kampanjen. Men om det baseras på vuxnas vilja att göra skillnad, så mycket att vi glömmer tänka efter ibland, är ansatsen lika sund då? 

Det är inte lätt att göra rätt, så ingen skugga över de iblandade. Bara några tankar i natten.

Jag skulle vilja ha mer information för att kunna klara ut knutarna. 

❤️

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s