29/4, brevet till dig 

Brev till min åttaåring. 

Din dag. Den här dagen föddes du, för exakt åtta år sedan nu. Rakt in i en tid av materialism, prestationshets och digitalisering gjorde du en högst fysisk entré med missnöjt skrynkelansikte och arga illtjut. Du tog plats från första andetaget och jag har aldrig tänkt att du skulle haft det bättre någon annanstans.

Människor vet så mycket nuförtiden. Som om livet självt går ut på att tycka mest och ventilera högst. Som om alltihopa handlar om en tävling trots att ingen egentligen vet vart målsnöret går. Därför fokuseras det så mycket på vilken bana alla andra väljer, vilket tempo de har och hur många som följer efter. 

Jag behöver inte be dig att gå din egen väg, vet redan att du har kraften. Du kommer att omges av personer som säger samma sak, men också helt andra typer att möta. Människor nära och på distans, som tar sig friheten att försöka begränsa din. Som säger åt dig att du måste testa gränser men absolut inte får kalla dig för vad som helst om du gör det. Som ber dig att ta det lite lugnare och inte vilja så mycket hela tiden. Människor kommer att säga åt dig att träna hårdare eller inte så mycket. Att vara stolt över dig själv men absolut inte visa det. Att just din resa kan ställa för höga krav på andra. Eller att du ställer för höga krav på dig själv. Älskade dotter, det är viktigt att du förstår det resonemanget men också vet att du bär en alldeles egen rustning som inte sitter utanpå. Leta alltid svaren inuti dig själv, och bli inte förvånad när du upptäcker hur väsentligt de kan ändras med tiden. 

Du kommer aldrig att stå oberörd inför andra människors känslor, sådan är inte du. Det är inte betydelselöst för dig vad andra tycker och tänker. Den insikten gör att dina strider kommer att vara äkta. Att bara när det är värt något på riktigt, bor det mening i utmaningen. Du ska veta att det aldrig är fult att stå upp för sin sak, även om tystnaden nästan alltid är mer bekväm. För alla. Din värme klarar en diskussion eller två. Glöden ersätter vassa armbågar du vet. Den finns i ditt hjärta. 

Jag behöver inte dra dig någonstans. Jag går här bredvid dig. Du kan lära av mina misstag eller dina alldeles egna. Du behöver aldrig vara rädd, men det är ok att känna rädsla. Svaghet är inget att frukta, vi är bara människor och vi formas dag för dag. Lärandet är konstant, nyfikenheten där att ge näring för utveckling – om du vill. 

Målsättningar är ett fint ord. De kan vara morötter när energin är hög, och inspirerande draghjälp dåliga dagar. Strunta i att förpacka dem som “goals”, lägg vikt vid det som sätter ditt hjärta i brand oavsett hur andra ser på saken. Vi är bara människor, vi har bara ett liv, och polerade ytor visar så lite av innehållet i sin helhet. Ett filter på Instagram förskönar och lättar upp – se det som ett nöje men aldrig som en spegel. Vi duger som vi är, till och med när vi inte ens orkar duga åt no-filter för dagen. Försök se världen i perspektiv, men glöm inte att alla strider räknas. Vi är starka och svaga och bräckliga och tåliga, alldeles unika men aldrig undantagna från medmänsklighet. Glöm aldrig likheterna i alla olikheter. 

Det du ska veta, min älskling, är att ditt liv är ditt. Ingen annans. Din kropp är din och ingen annans. Dina ja och nej är dina att värna om, dina ord är dina att vikta och dina tankar skatter att bevara. Du kommer inte alltid att vara alla människor till lags, du kommer att tvivla på dig själv och hela mänskligheten. Men min stora lilla hjältinna, du ska vara fullkomligt säker på en sak. Du är i varje millimeter av din själ rustad att leva livet på det sätt som du vill, ibland som du måste, och jag älskar dig förbehållslöst varje steg på vägen. Du är min inspiration och jag hoppas få vara din trygga punkt närhelst du behöver. 

Du sätter takten i ditt liv. 

Tack för att just jag får vara mamma till just dig.

/Linda 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s